PANAS !! PR Selangor tawarkan biasiswa MB dalam manifesto

SHAH ALAM: Setelah berjaya memberikan perkhidmatan terbaik untuk rakyatnya negeri ini penggal lalu, Pakatan Selangor akan meningkatkan lagi khidmat itu dengan menawar Biasiswa Menteri Besar.
(Khalid bersama ketua-ketua Pakatan Rakyat Selangor dalam pelancaran manifesto dan pengenalan calon malam tadi)

Biasiswa ini akan diberikan kepada pelajar ijazah lanjutan dengan bon kerajaan negeri sebagai usaha membentuk sebuah Bank Pemikir Negeri Selangor (Selangor Brain Bank).

Perkara itu diumumkan oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim sewaktu program pengistiharan calon PRU13 dan pelancaran manifesto Pakatan Rakyat Selangor di Dataran Kemerdekaan Shah Alam malam tadi.

Manifesto itu turut menjanjikan penyediaan pengangkutan awam percuma dan mesra pengguna, termasuk perkhidmatan bas di Shah Alam, Petaling Jaya, Subang Jaya, Klang dan Kajang bagi kemudahan seluruh warga Selangor apabila dipilih untuk terus memerintah selepas pilihan raya umum ke-13 (PRU13) nanti.

"Kita mendapat mandat yang diberi rakyat pada tahun 2008, kejayaan dalam tempoh lima tahun pertama itu adalah suatu permulaan sahaja.

"Manifesto yang dipersembahkan ini merupakan ikrar Pakatan Rakyat untuk menempa kejayaan bersama seterusnya lantas menjadikan Selangor sebagai negeri pilihan utama untuk didiami, bekerja, melabur dan membina keluarga," ucap beliau.

Ucapnya lagi, Pakatan Rakyat Selangor berjaya mencatatkan rizab negeri tertinggi dalam tempoh 28 tahun pada akhir tahun 2012, melebihi RM2.62 bilon berbanding RM1.2 bilion pada Disember 2007.

Malah dalam tempoh tersebut, Selangor berjaya menarik pelaburan menjangkau RM50 bilion dengan memberi lebih 123,000 peluang pekerjaan.

Khalid ketika melancar manifesto Pakatan Rakyat menjelaskan sejajar dengan kejayaan di Selangor dan selari dengan falsafah dan tradisi Pakatan Rakyat bahawa ekonomi adalah milik rakyat.

Baca penuh disini...  SINI

No comments: