Trip ke Bandung, Indonesia ( Part 1 )

Bismillah

Alhamdulillah x99

Entry hong kong dengan sabah tergantung kejap. Sebab nak bagi laluan pada entry pergi ke Bandung, Indonesia. Yeayy! Pergi bandung tahun lepas punya cerita tapi gambar hilang so ni baru jumpa balik sebab tu update. Weolls pergi masa tu bulan 11 and sejuk mujur tak hujan. Sekali je hujan tu pun renyai.

Sepanjang ke Bandung ni tak buat sendiri. Semuanya gunakan khidmat pemandu pelancung. Alhamdulillah godek-godek dekat blog orang lain jumpa pulak Pak Tony punya pakej.

Contact Pak Tony


MBTS Mutiara Bandung Transport Solution
https://www.facebook.com/MBTS-Holidays-Mutiara-Bandung-Tour-Transport-Solution-holidays-1493366850890933/

+62 858-6137-8328
tonytransportbandung@gmail.com

Pakej Pak Tony ni kebanyakkannya adalah free and easy. Kitorang punya pakej adalah free and easy untuk 11 orang. So satu kepala kena bayar RM 159 satu kepala 

Jangan risau sebab Pak Tony ini adalah orang islam and memang pekerja dia pun orang-orang islam. Paling best adalah tak perlu bayar deposit ke apa ke , bayar last masa hari terakhir tu masa korang dah naik flight. Servis dorang yang terakhir then korang boleh lah bayar and bagi tips dekat pemandunya. 

Iyalaaa kalau servisnya tiptop korang boleh lah bagi lebih. Kalau hampeh korang bagi lahh celah gigi jer. Tapi alhamdulillah kitorang punya pak supir memang best sangat. So aku rekemen Supir Ridwan dia muda je tapi dia kelakar. Dia buat lawak yang krik-krik tapi mesti last2 korang akan gelak.

Tapi sayang pulak hari terakhir Ridwan takde sebab dia ada keje lain so ganti dengan pak Agus. Pak Agus ni pun baik sangat. Dia banyak cakap and peramah. Pokok kata supir yang kitorang dapat semuanya baik-baik belaka.

Terus kepada intipati.


Flight kitorang masa tu beli dalam Rm200 lebih kurang macam tu. Iolls tak ingat sangat lah sebab dah berbulan kans. Kitorang gerak memula Jam 1 lepas tu diawalkan jam 12. Naik Malindo. Yuhuuu! And berlaku lah adegan lari melari sebab masa tu dah nak berlepas That moment masa tu ada lagi 20 minit . Mujur dorang call iolls nak pastikan weolls pergi ataupun tak.


Weolls just eksited giler sampai lepas pagar je bergambar.


Alhamdulillah berlepas dan selamat sampai di Bandung, Indonesia. Family iolls happy giler. Iolls pun happy sangat lah. Tengok turun2 je terus bergambar sampai ke tegur dengan staf dorang tu. ish!



Okay kalau korang dah turun sampai ke negara orang. Biasanya memang korang akan kena isi satu kad untuk kemasukan negara asing kan. So masa ni kitorang eksited kot isi setiap orang borang. Nasib ada cowok ganteng datang dekat kitorang and bagitahu 1 family just satu kad sahaja. So tak payah pening2 nak isi banyak-banyak. Masa korang turun flight memang kena jalan kaki nak keterminal dia. Kira macam dekat aiport subang ah.

So kita mulakan..

Kitorang memang nak tunggu beg agak senak sikit. Ramai orang and tempat dia tak sistematik sangat. Kata orang ala-ala ada jer lah.

Masa kitorang keluar je 2 minit kemudian pak supir kitorang datang iaitu Ridwan. Orangnya muda dan pemalu lo.. Biasa aja aku ejas kan kalau korang nak. HAHA. gurau.


So sepanjang korang nak anik van ( sebab kitorang 11 orang guna van besar) . Jangan risau van dia besar and selesa sangat. Kalau korang 11 dia akan bawak van yang muat 15.

Sepanjangn jalan nak menuju ke van, ada lah sorang mamat ni nak jual kat kitorang simkad internet traveller. Dasar kami menipu kami ya. Harga dia 50 000 rupiah. Dia kata guna internet for 1 week. So kitorang amik sampai 6 kot. RUpanya kena tipu. Tak sampai sehari habis dah internetnya. Taik!


Ni muka dia ahhh. Ishhh! Muka kemain ganteng yang amat tapiii perangaiii! Ish! Tapi orang kata biasalah kat indonesia kena tipu ni so tahap redha jelahh korang yer semua. Halalkan jerlaaa

Lepas tu supir akan tanya kitorang samada nak makan, nak balik hotel or nak terus jalan-jalan. Ish! Kalau tak makan mcm mana nak jalan? Kalau dah makan pun tak rehat cane nak jalan. Opkos lah wealls pilih makan then balik hotel baru keluar berjalan.

Dorang tanya kitorang nak makan apa?
We want to try nasi padang!



Kedai makan nama tempat dia pun dah lupaaa lah kawe. Aku ni masa tu fikir nak makan jer dah tak heran dah nama tempat. Tapi jangan risau dorang akan bawak makan ke tempat yang korang selesa and yakin dengan kebersihannya. Tempat ni bersih and lalu lah nak makan.

Kat luar kedai makan ni pun ramai orang akan datang jual bermacam jenis keychain. Kalau niat nak membantu boleh jer beli tapi percayalah satu orang kau beli, berduyun lepas tu datang offer kat kau sampai kau dah tutup pintu pun dia akan offer. Scene atas keretapi hindustan sangat.

So next destination adalah HOTEL!!! OMG! Heaven sangat!

Kitorang ditempat di hotel TEBU. Bagi aku hotel ni okay sangat lah hai! Apa yang tak okay nya. Bersih kemas selesa and luas and cantikkk okay lah nak buat tidur. Terlebih selesa sangat walaupun bukan 5 bintang.

Gambar aku amik ni nampak buruk sikit sebab lighting tapi yang sebenar-benar okay snagta. Sangat recommend kan korang stay sini. But toilet dia aishhh! Cerminnn sangat!!! HAHA tapi jangan risau yang cermin atas dan bawah jer... tengah-tengah tu berkabur sikit so tak lah nampak sangat.

Boleh cek kat sini :

http://tebuhotels.com/

Harga dia satu bilik pun murah and makanan dia sedap sangat lagi-lagi keaw teaw. But Banyak makanan takde. Contoh takde coco crunch takde nasi takde pilihan air yang banyak. So dari segi breakfast ni aku takleh nak bagi bintang banyak sangat tapi kebersihan semua okay.

Then lepas dah rehat-rehat luruskan pinggang semua. Kitorang call supir suruh datang bawak jalan-jalan area-area dekat sini jerk.


Kalau kat  sini masa mula-mula masuk macam tak berminat sangat. Tapi lepas tu baru best. Aku beli lah juga sweatshirt sehelai kat sini. Murah jer lebih kurang 20 RM tapi best sangat kualiti dia.


KAt sini masuk-masuk sekali kedai tutup, Bergambar ajelaaaa HAHA. Nama tempat ni STAMP and ada je kedai buka tapi tak berminat. Kat situ ada TOKO TAS ( beg tangan) banyak sangat. Murah-murah tapi enjin baru nak start so tak banyak shoping sangat.HAHA

So lepas tu dah nak malam masa tu dah maghrib kitorang balik and berhenti makan malam then lepas tu balik tidur sebab weolls penat yooo!

Esok lain!

So entry ni berhenti takat ni sebab entry first ni lebih kepada info jerk. Nak promote pak supir yang best dan murah sangat,

Entry seterusnya nanti-nanti lahh yerk. Iolls dah mengantuk sangat so iolls nak tidur dulu. 


Percutian ke Hong Kong ( Part 2 )

Alhamdulillahx99

Sekarang dah boleh qada' balik semua post yang tertunggak. Rasanya dah 3 bulan tak update sebelum ni sebab masaalah laptop dan juga internet juga masaalah besar guwe iaitu tak ada mood.

ya rabbi, mood tu lah paling azab nak lawan,
memang selalu doa lah mood tu mati cepat. haih!

So hari ini nak update trip ke hong kong part2 pulak. Silaaa lah baca part 1 ni okey.

http://alia-ali-ahmad.blogspot.my/2016/03/percutian-ke-hong-kong-part-1.html


Start dengan hari kedua guys.

Pagi tu cheff Hanah masak spegeti goreng tak silap aku. Aku lupa lah pula sebab dah 2 bulans kan. So memory lost. Gila kau tak lost makan semut menimbun.

Siap lepas masak semua, yeay ! Kitorang akan bergerak ke Disney Land. Maigosh guys kitorang adalah kanak-kanak yang sangat teruja dengan disneyland even umur kitorang ni nak dah tahap mak-mak bapa-bapa dah ha..

So here we are...

DISNEYLAND HONG KONG!!!!



Aku letak gambar mamat ni sebab dekat album fb Hanah just ada gambar ni je menunjukkan pintu gerbang disneyland.

Gusy! setengah jam kot kitorang habiskan masa dekat luar ni je nak bergambar sampai hujan terus. dia nak menghalau lah tu suruh masuk cepat. Ya rabb, teruja sangat sampai baru pintu gerbang pun dah lama sangat. Haih ! Kena seru baru budak2 ni masuk.

Kitorang rancang habiskan seharian dekat sini. Dari pagi sampai ke dalam jam 7 malam gitu tak silap. Gilaaa korang duk dalam tu boleh hilang tahap kewarasan dan kematangan.

Selamat kembali ke zaman kanak-kanak pra matang. uhuks!







HAHA. Mamat ni memang hobi dia suka mencapap sikit. HAHA. acah-acah tengok map padahal jalan main aca redaahh jerk.  Dengan jaket dia memang dia paling vouge gaiys.




























Ya rabbi guys. Permainan yang kaler oren tu nampak je biasa-biasa. Boleh tahan dia punya nakal mahu tercampak jantung bukan setakat jantung tercampak sampai fone Hanah pun tercampak. Sadis guys.  RIP


































Ni adalah sebahagian permandangan sepanjang dekat sane. Yang atas ni masa ni dah nak malam. So lampu dah buka and nampak meriah sangat memang lawa sangat.





Guys mamat ni just paling teruja mengalahkan budak-budak. Please kalau pergi berjalan jangan bawak mamat ni sebab korang boleh stress amik kan gambar hipstur dia tu. Ya rabbi..

Masa ni dah malam and iolls rasa penat and dah sejuk gila tambah-tambah iolls lapar loya sangat sebab iolls tak makan apa-apa dari pagi. spegeti goreng yang Hanah masak, iolls tak makan sebab tak reti. So melapar jelah haritu. Boleh kurus hakak gituw.

So next destination adalah pantai yang boleh nampak bandar hong kong.

Aku tak tahu apa nama tempat dia sebab aku just follow je mamat-mamat gagah kat depan tu. I kan sakit so i redha je mana dorang bawak. lagipun malam tu iolls dah tak tahan sangat. Mujur coursemates iolls baik sangat. Love ya.



Mamat ni memang feeling sikit. Bagi lah cerok mana pun dia tetap feeeling. Senang kata budak laki kelas iolls memang feeling sikit ambil gambar. kerrlassshh gituw.

Memang sumpah sejuk sangat sampai aku dah tak boleh jalan sebab masa tu aku dah rasa kaki aku beku sangat rasa urat dah tarik-tarik. Tulang macam dah keras. Sakit sangat so aku tak teruskan jalan. Terus duduk kat tangga tu saksikan drama sorang amoi tu dengan pkwe dia peluk2 nangis bagai.

So aku just post gambar deme jelah ye. Sebab dorang je jalan sampai atas tuuu.
Menyesal juga tak jelajahi bebetul tapi iolls betul2 tak sihat. So just buat termampu.



Alhamdulillahx99

Akhirnya berakhirnya juga jelajahan kitorang dekat hong kong ni untuk hari kedua. Just memang tak puas sangat lah sebab banyak tempat tak dapat nak pergi atas beberapa faktoor kesihatan. Aku memang serba salah sangat dengan travelmates yang terpaksa berkorban sebab aku.

Thanks guys.

Then malam tu lepas berjalan jauh dalam jam 11 lebih kurang gituw weolls terus balik hotel. Sebab memang dah hujan tambah-tambah dah sejuk.

Oh ya, malam tu juga weolls solat dekat masjid kowloon tak silap.
Cantik.

Kat situ memang senang sangat nak cari makanan halal. Memang ramai orang islam lah. Nak makan makanan arab turki semua ada. KFC halal pun ada.

Esok punya hari sambung lagi lain kali.

insyallah..

muahciked.
xoxo

















picnic di LATA KEDONDONG, Genting Highlands

Bismillah,

Alhamdulillahx99


Laptop dah okay dah sampai ke tangan iolls.

Okay kali ni nak cerita pasal picnic kitorang dekat LATA KEDONDONG, Batang Kali Genting Highlands.

So start yang pergi dekat sane adalah aku, husna nisa kak aisyah and juga Liyana. Kitorang kutip seorang RM 20 termasuk minyak kereta tol dan juga makanan.


Menuu weolls

1- Nasi
2- Sambal petai
3- Ayam masak Kurma
4- kentang pedas
5- Sandwich

So here we are.

Tempat nii senang sangat nak pergi. Youolls just waze jerk tempat tu kompem korang jumpa. Just waze cari LATA KEDONGDONG CAR PARK BATANG KALI. Pasti sampai depan2 mata deh.

Kitorang pergi masa tu jam 8 pagi betolak dari UM, sampai dalam jam 9 pagi gitu and memang takde orang langsung. Ada lah satu family cina ni tapi memang dari jam 9 sampai jam 1 baru orang start ramai.

Air dia memang superb bersih and tempat dia macam privacy sikit.Sebab dia ada batu besar2 and korang boleh buat ala-ala nak buat kingdom sendiri. Gituwww.







Masa ni ami gambar dah tengahari tu. Muka dah kecut2 dah pucat pun still nak berendam. Dah macam kerbau dahh. Haihhh!

Lepas tu wolls dah mandi siap semua terfikir alang2 dah ada kat genting why not kitorang naik cable car and berjalan kat atas tu.

So weolls pergi lah... Tara....


Harga tiket one way RM6.40 kalau return RM12.80. Menang murah and berbaloi sebab cable car dia sangat panjang just permandangan dia tak sehebat kat langkawi lah..



Ni itorang bergambar dekat depan hotel MAXIMS 5 star hotel. Mampu bergambar je sebab kat dalam dia superb cantik seh.


The best part is dapat jumpa badut and dapat suruh badun buat belon bermacam bentuk. Best wwooo and dorang ni cute sangat.

Samping tu gambar kita akan terpampang kat skrin taman kat genting tu.

Gaiys osem sangat.
Genting just can make you feels macam at overseas.

Review filem MUNAFIK

Bismillah,


Filem MUNAFIK hampir 2 minggu juga dah ditayangkan.

OMG!  I was watched the film almost 3 times !

My first time tengok cerita melayu 3 kali. Last cerita DILWALE 4 kali. OMG !!!! Guys best giler guys!!!!!!!!

Masa kali pertama tengok hari pertama tayangan.
Kali kedua aku teman kawan aku
Kali ketiga aku teman adik aku pulak.

Omg! Superb giler filem ni guys.

I should give 5 stars

Kisah munafik yang mengisahkan Adam dan Maria. Korang patut tengok macam mana lakonan mereka yang superb, bunyi laghting and camera yang bagus.

Cerita ni takde lah banyak sangat hantu muncul tapi jalan cerita ni yang seram. Ending yang unexpected guys! Kau tak kan terjangka semua tu.

Pelakon dia superb semua pandai2 berlakon and dorang takde buka aurat atau bersentuhan. Superb gila syamsul yusuff.

Korang kena tengok macam mana debaran demi debaran. Cerita ni start2 je nak berdebar sampai lah habis. ya Allah, memang tak senang duduk dibuatnya. Asyik duk bebel je.. ishh.. kenapa dia duk dalam tandas... ish kenapa dia gi ikut.. ish kenapa ni kenapa tu.

Guys! Cerita dia terus naaikk dari awal sampai ending.
Korang akan nak tahu apa berlaku next tu.

Ending dia memang superb. Sedihh bhaaii.
Adik aku teresak-esak menangis.

Just supeb.

5 stars.

Percutian ke Hong Kong ( Part 1 )

Bismillah, Alhamdulillah

Sudah lebih kurang 2 bulan dah berlalu trip kami ke Hong Kong. Bersyukur sangat sebab dapat menjengah negara orang.

Alhamdulillahx99

So alkisah selepas semua settled, kitorang just tak sabar giler menghitung hari nak habis last paper and after 5 days kitorang akan berlepas ke Hong Kong .

Yehaaa !!!!


Flight kitorang beli guna Airasia RM420 return. Aku tak tahu samada ia dikira level murah or mahal giler. Sebab first time pergi Hong Kong. But for me, murah dah sebab biasa survey paling2 600RM gitu.

So here we go..


Masa ni kitorang dekat KLIA2 lagi.


Flight we alls dalam jam 1.15pm. Sedikit duka cita sebab masa trip ni aku ada masaalah kaki sikit iaitu bengkak and kejang memanjang.


So ini masa dalam flight. Lapar giler guys. Almaklumlah kitorang tak makan dari pagi. So bila dapat je makan terus ngap.


Make sure setiap antara kita isi borang tu guys. Emegrisen Hong Kong ni garang sangat. Aihh saborrkan jelah.


So alhamdulillah, kitorang sampai Aiport Hong kong dalam jam 5 something. Lebih kurang masa tu dah nak gelap jugak lah.

Syukur sangat akhirnya sampai,




Ni semua masa dah nak sampai hotel.

Gambar ni jangan tak tahu. Punya la eksited kitorang ni ha sampai2 hong kong maklum ler orang kampung kan. Belum apa2 kitorang dah eksited giler bergambar dengan lampu2. padahal baru hari pertama tu dah la tu laluan yang kitorang akan lalu 4 hari. Gaiys! Gayat giler guys!

Perjalan kitorang dari Airport menuju ke Hotel kitorang. Guna train express around 21 dhk jugaklah. Something macam tuu tak ingat pulak aku tak kuasa aku nak mengingatnyaa ahaiii! hehe. sorry deh sebab bukan aku uruskan pasal tiket2 train. Almaklum acik sakit. hehe.

Kitorang guna hotel Panda.


Hotel dia best giler sebab besar and selesa and cantik gila guys. Memang berbaloi sangat guys. Rating harga boleh cek dekat booking.com and lain2.. Kitorang amik 2 bilik yang mempunyai 2 bilik. Kiranya 4 bilik lah macam tu.



Okay so malam tu disebabkan kitorang sampai hotel dalam jam 7 and dah gelap sangat. So  sampai je bilik terus baring mandi and rehat kejap. Lepas tu kitorang keluar nak beli barang maknan dekat belah bawah.

Bawah hotel kitorang duduk ni ada pasaraya eaon tau. So berbelah2 lah kat sane jap. Lepas tu kitorang jalan2 dekat kawasan hotel. Tapi jauh juga lah berjalannya.

Sebab nak pergi tempat jauh2 hmm macam susah kan. so kitorang jalan kaki kat kawasan tu. Penat jugaklah .

Lebih kurang sejam lebih kitorang naik masak makan and tidur for tomorrow activities.

suhu 15 darjah celcius.
Sejuk gaiys !

First day.
sambung second day
third day
fourth day.

Daaa

Video ke Hong Kong : https://www.youtube.com/watch?v=izFXbf_o8xQ