Trip to Singapore [3]

Part 1
Part 2
Part 4
Part 5

1- Madarasah Al Junied
2-Pasar Bugis
3-Sentosa Island (Station Imbiah)
4-Luge and Skyride (station Imbiah)

Alhamdulillah,

After we get a breakfast ( Mee goreng) . Hana picked up us to to Sentosa Island.

So kitorang amik monorel berhenti ke Imbiah Station. Hari kedua ni kitorang nak pergi ke Skyride and Luge je sebenarnya tapi tak tahu macam mana boleh tersesat naik banyak benda.

So here we go..

First place tu kitorang pergi sekolah Hana dulu. Dia ada benda nak pas dekat x schoolmate dia. Nama sekolah dia Madrasah Al-Junied. Kira sekolah antara the best student ah. Budak dalam ni bukan biasa-biasa. Kau jangan nak mencoba cakap bahasa arab dengan dorang pasti kau akan terdiam kelu tak mampu nak balas balik. Haks.


Okay lepas tu tak sah kalau gi Singapore tak turun ke Bugis. Bugis ni lebih kurang macam masjid india la. Barang kat sini sangat murah and senang kalau nak beli ole-ole untuk sedara mare.

t-shirt kat sini ada yang harga 3 :10 Dolar ada jugak yang 4 :10 Dolar. Ada yang 3 : 20 Dolar. Tengok jenis kain ahh korang beli.

Ada beg kat sini yang harga 4 : 10 dolar. Kalau nak beli untuk sedara mare okay la. Aku beli 8 beg. Lepas tu Keychain, 24 buah 10 dolar. Murah kan? Beli banyak boleh bagi ole-oleh.Gambar tak sempat nak amik gambaran Bugis. Tapi sempat amik satu je.

Okay ni masa baru gila sampai dekat Sentosa Island. Baru nak tercari-cari baru nak tertengok-tengok mana destinasi kitorang.

Next.. masa nak mencari ternampak kedai eskrim. eskrim dia lebih kurang macam magnum design sendiri la. Harga dia 4.30 dolar kot. Lebih kurang macam tu la. depend on your design.



Then, pergi la yang tempat ni. Kitorang main Skyride and Luge. Luge ni kira macam go-kart la lebih kurang tapi permainan ni lagi fun taw. Sebabnya dia macam alaaa turun bukit and memang best ah.






Okay, nak main Luge ni kena pakai topi dulu. Harga dia tak silap aku pakej Luge dan Skyride ada dalam 15 Dolar lah macam tu for 1 round je. Nak merasa je okay ler tu. Korang jangan la amik 3 round sebab mesti lagi mahal. datang ke negara yang currencynya tinggi kena buat sehabis jimat. Cukup merasa ok.

Lepas tu kita naik skyride yang lebih kurang macam cable car tadi dia terbuka. So tak tertutup sangat. keganasan sikit.



So macam ni la korang boleh tengok permandangan yang luas. Kejang juga la kaki walaupun tak tinggi kat Langkawi tu. Sebab dia open kan? Kawan aku yang hujung tu memang tak buka mata habis. ahha. ala mucuk-mucuk.

Ada lagi tempat yang kitorang pergi. Banyak sangat sebab tu pelik orang kata nak gi Singapore sehari pun cukup. No ! For me never enough! haha.  aku duk 4 hari pun banyak tempat kena skip. Sedihh aww.

K guys, Next post ada cerita lagi kat mana kitorang jalan lagi. Ini baru 40% punya aktiviti untuk hari kedua. Lagi 60%? Stay tuned...

1 comment:

Lieya Yaya :) said...

wahh sdap nya aiskrem tu ! have a safe journey !