Trip ke Bandung, Indonesia ( Part 1 )

Bismillah

Alhamdulillah x99

Entry hong kong dengan sabah tergantung kejap. Sebab nak bagi laluan pada entry pergi ke Bandung, Indonesia. Yeayy! Pergi bandung tahun lepas punya cerita tapi gambar hilang so ni baru jumpa balik sebab tu update. Weolls pergi masa tu bulan 11 and sejuk mujur tak hujan. Sekali je hujan tu pun renyai.

Sepanjang ke Bandung ni tak buat sendiri. Semuanya gunakan khidmat pemandu pelancung. Alhamdulillah godek-godek dekat blog orang lain jumpa pulak Pak Tony punya pakej.

Contact Pak Tony


MBTS Mutiara Bandung Transport Solution
https://www.facebook.com/MBTS-Holidays-Mutiara-Bandung-Tour-Transport-Solution-holidays-1493366850890933/

+62 858-6137-8328
tonytransportbandung@gmail.com

Pakej Pak Tony ni kebanyakkannya adalah free and easy. Kitorang punya pakej adalah free and easy untuk 11 orang. So satu kepala kena bayar RM 159 satu kepala 

Jangan risau sebab Pak Tony ini adalah orang islam and memang pekerja dia pun orang-orang islam. Paling best adalah tak perlu bayar deposit ke apa ke , bayar last masa hari terakhir tu masa korang dah naik flight. Servis dorang yang terakhir then korang boleh lah bayar and bagi tips dekat pemandunya. 

Iyalaaa kalau servisnya tiptop korang boleh lah bagi lebih. Kalau hampeh korang bagi lahh celah gigi jer. Tapi alhamdulillah kitorang punya pak supir memang best sangat. So aku rekemen Supir Ridwan dia muda je tapi dia kelakar. Dia buat lawak yang krik-krik tapi mesti last2 korang akan gelak.

Tapi sayang pulak hari terakhir Ridwan takde sebab dia ada keje lain so ganti dengan pak Agus. Pak Agus ni pun baik sangat. Dia banyak cakap and peramah. Pokok kata supir yang kitorang dapat semuanya baik-baik belaka.

Terus kepada intipati.


Flight kitorang masa tu beli dalam Rm200 lebih kurang macam tu. Iolls tak ingat sangat lah sebab dah berbulan kans. Kitorang gerak memula Jam 1 lepas tu diawalkan jam 12. Naik Malindo. Yuhuuu! And berlaku lah adegan lari melari sebab masa tu dah nak berlepas That moment masa tu ada lagi 20 minit . Mujur dorang call iolls nak pastikan weolls pergi ataupun tak.


Weolls just eksited giler sampai lepas pagar je bergambar.


Alhamdulillah berlepas dan selamat sampai di Bandung, Indonesia. Family iolls happy giler. Iolls pun happy sangat lah. Tengok turun2 je terus bergambar sampai ke tegur dengan staf dorang tu. ish!



Okay kalau korang dah turun sampai ke negara orang. Biasanya memang korang akan kena isi satu kad untuk kemasukan negara asing kan. So masa ni kitorang eksited kot isi setiap orang borang. Nasib ada cowok ganteng datang dekat kitorang and bagitahu 1 family just satu kad sahaja. So tak payah pening2 nak isi banyak-banyak. Masa korang turun flight memang kena jalan kaki nak keterminal dia. Kira macam dekat aiport subang ah.

So kita mulakan..

Kitorang memang nak tunggu beg agak senak sikit. Ramai orang and tempat dia tak sistematik sangat. Kata orang ala-ala ada jer lah.

Masa kitorang keluar je 2 minit kemudian pak supir kitorang datang iaitu Ridwan. Orangnya muda dan pemalu lo.. Biasa aja aku ejas kan kalau korang nak. HAHA. gurau.


So sepanjang korang nak anik van ( sebab kitorang 11 orang guna van besar) . Jangan risau van dia besar and selesa sangat. Kalau korang 11 dia akan bawak van yang muat 15.

Sepanjangn jalan nak menuju ke van, ada lah sorang mamat ni nak jual kat kitorang simkad internet traveller. Dasar kami menipu kami ya. Harga dia 50 000 rupiah. Dia kata guna internet for 1 week. So kitorang amik sampai 6 kot. RUpanya kena tipu. Tak sampai sehari habis dah internetnya. Taik!


Ni muka dia ahhh. Ishhh! Muka kemain ganteng yang amat tapiii perangaiii! Ish! Tapi orang kata biasalah kat indonesia kena tipu ni so tahap redha jelahh korang yer semua. Halalkan jerlaaa

Lepas tu supir akan tanya kitorang samada nak makan, nak balik hotel or nak terus jalan-jalan. Ish! Kalau tak makan mcm mana nak jalan? Kalau dah makan pun tak rehat cane nak jalan. Opkos lah wealls pilih makan then balik hotel baru keluar berjalan.

Dorang tanya kitorang nak makan apa?
We want to try nasi padang!



Kedai makan nama tempat dia pun dah lupaaa lah kawe. Aku ni masa tu fikir nak makan jer dah tak heran dah nama tempat. Tapi jangan risau dorang akan bawak makan ke tempat yang korang selesa and yakin dengan kebersihannya. Tempat ni bersih and lalu lah nak makan.

Kat luar kedai makan ni pun ramai orang akan datang jual bermacam jenis keychain. Kalau niat nak membantu boleh jer beli tapi percayalah satu orang kau beli, berduyun lepas tu datang offer kat kau sampai kau dah tutup pintu pun dia akan offer. Scene atas keretapi hindustan sangat.

So next destination adalah HOTEL!!! OMG! Heaven sangat!

Kitorang ditempat di hotel TEBU. Bagi aku hotel ni okay sangat lah hai! Apa yang tak okay nya. Bersih kemas selesa and luas and cantikkk okay lah nak buat tidur. Terlebih selesa sangat walaupun bukan 5 bintang.

Gambar aku amik ni nampak buruk sikit sebab lighting tapi yang sebenar-benar okay snagta. Sangat recommend kan korang stay sini. But toilet dia aishhh! Cerminnn sangat!!! HAHA tapi jangan risau yang cermin atas dan bawah jer... tengah-tengah tu berkabur sikit so tak lah nampak sangat.

Boleh cek kat sini :

http://tebuhotels.com/

Harga dia satu bilik pun murah and makanan dia sedap sangat lagi-lagi keaw teaw. But Banyak makanan takde. Contoh takde coco crunch takde nasi takde pilihan air yang banyak. So dari segi breakfast ni aku takleh nak bagi bintang banyak sangat tapi kebersihan semua okay.

Then lepas dah rehat-rehat luruskan pinggang semua. Kitorang call supir suruh datang bawak jalan-jalan area-area dekat sini jerk.


Kalau kat  sini masa mula-mula masuk macam tak berminat sangat. Tapi lepas tu baru best. Aku beli lah juga sweatshirt sehelai kat sini. Murah jer lebih kurang 20 RM tapi best sangat kualiti dia.


KAt sini masuk-masuk sekali kedai tutup, Bergambar ajelaaaa HAHA. Nama tempat ni STAMP and ada je kedai buka tapi tak berminat. Kat situ ada TOKO TAS ( beg tangan) banyak sangat. Murah-murah tapi enjin baru nak start so tak banyak shoping sangat.HAHA

So lepas tu dah nak malam masa tu dah maghrib kitorang balik and berhenti makan malam then lepas tu balik tidur sebab weolls penat yooo!

Esok lain!

So entry ni berhenti takat ni sebab entry first ni lebih kepada info jerk. Nak promote pak supir yang best dan murah sangat,

Entry seterusnya nanti-nanti lahh yerk. Iolls dah mengantuk sangat so iolls nak tidur dulu. 


7 comments:

omegajaya tour said...

Salam Satu MALAYSIA OULLLS

pakej BAJET MURAH BUANGETTTTT BANDUNG (included : bilik hotel,buffet breakfast and transport). Murahnye......sampai mata lebam shock nye.

butiran perjalanan (boleh tukar)
Day 1
> airport bandung or train station bandung
>Pasar Baru
>lunch at kedai makan kemangi try special menu *ayam bakar jerebu
>Toko Tiga (Branded Jeans)
>depasion factory outlet kain potong
>rumah kain dan telekung
>Factory Outlet At Jalan Riau and Jalan dago
>dinner at restaurant padang *sederhana

Day 2
>Gunung Tangkuban Parahu Crater
>floating market Lembang, deranch, taman bunga begonia, pelangi waterfall, the lodge of maribaya, grafika cikole Lembang
>lunch at DSDL Restaurant try special menu *ayam nyumpet
>Strawberry and tea park
>Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre & factory outlet
>dinner at iga bakar mas giri try special menu *iga bakar (ribs) penyet


day 3
>kawah putih crater or trans studio bandung (pilih salah satu jer)
>lunch at saung andir restaurant try makan menu kampung *ayam goreng brengsek
>cibaduyut street area barangan kulit
>masjid agung bandung, alun2 area and braga area
>paris van java shopping mall
>dinner at BML try the original bakso at bandung

Day4
>check out hotel bandung
> Oleh-2 Bandung (cake Lapis, Brownies Amanda, dan Kartika Sari)
>Airport transfer


*rate per person :
RM370 per person if 2 person
RM295 per person if 3 person
RM260 per person if 4 person
RM235 per person if 5 person
RM230 per person if 6 person
RM220 pdr person if 7 person

*rate included
~transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol,parking,pemandu,kereta dan high way tiket.
~1 room dimuat 2 person semasa 4d3n
~buffet breakfast

*rate is not included
~lunch and dinner
~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan

*no hidends charge

kenapa ANDA harus harus order dengan saya???

✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


TEMPAHAN
MAS FATURRAHMAN
LAJU2 PM
WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE

+62 8956 0220 4291
+62 8956 0220 4291
+62 8956 0220 4291

email & fb
omegajayatour@gmail.com

tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

Elang Lombok Tour said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Elang Lombok Tour.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke LOMBOK ISLAND, jangan risau hati sila hubungi :

ELANG LOMBOK TOUR
Tour operator & Travel Agency

Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Lombok island dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, ELANG LOMBOK TOUR menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

Contact person :
AFFANDI
BBM 51fd8768 / IG : @pariwisatalombok
Mobile : +62 8223 771 6583 ( WhatsApp )

Elang Lombok Tour said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Elang Lombok Tour.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke LOMBOK ISLAND, jangan risau hati sila hubungi :

ELANG LOMBOK TOUR
Tour operator & Travel Agency

Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Lombok island dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, ELANG LOMBOK TOUR menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

Contact person :
AFFANDI
BBM 51fd8768 / IG : @pariwisatalombok
Mobile : +62 8223 771 6583 ( WhatsApp )

Apiew Ridhwan said...

Assalamualaikum ..
ABIM TRANSPORT Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menanyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..
> Contoh Itinerary Tour
Seperti:
-Gunung tangkuban perahu (kawah merapi)
-Taman strawbery
-Sari ater hot spring
-Floting market lembang
-Lunch kampung daun culture & galery
-Shoping at rumah mode factory outlet
-Shoping at jalan ciohampelas
-Dinner at paskal hyper squere (1001 Menu)
Day 2
-Breakfast at hotel
-Pasar baru trade centre (syurga beli belah belah murah)
-Lunch at simpang raya melayu resto
-Shoping at kedai tiga jeans factory
-Shoping at jalan riau factory outlet
-Dinner at Parit sea food
Day 3
-Breakfast at hotel
-Otw to trans studio (game indor terbesar di dunia)
-Lunch at sederhana resto
-Shoping at cibaduyut street (shoping leader)
-Dinner at Stones café
Package Rate :
-pakej transport+hotel (2pax)
*3D2N = RM 260/pax
*4D3N = RM 375/pax
*5D4N = RM 480/pax
-pakej transport+hotel (4pax)
*3D2N = RM180/pax
*4D3N = RM 260/pax
*5D4N = RM 330/pax
-Pakej transport+hotel (6pax)
*3D2N = RM 150/pax
*4D3N = RM 215/pax
*5D4N = RM 285/pax
Hotel facilities:
-Ac
-Free Hot spot / wi fi
-Cable-Tv
-Breakfast
-Hot & cold water
-Free parking
* room deluxe ~king bed size hotel 2star also include free buffet breakfast
Group yang sudah kami layani
-CIMB Group Company From Malaysia
-Tv 3 malaysia
-My bank group company
-Petronas Company
-Family trip
-Pelajar Trip
-Back pac trip
-Dan lain-lain
Sekiranya anda berminat menyertai percutian
Sila hubungi :
WhatsApp : +6281220553050 (fast response)
http://abimtransport.blogspot.co.id/
http://pakejhoneymoonbandung.blogspot.co.id/
http://transportmurahkatbandung.blogspot.co.id/
http://pakejsuperjimat.blogspot.co.id/
http://pakejmurahgilerbandung.blogspot.co.id/
https://www.facebook.com/Abim-tour-and-rent-car-237179009806143/


Apiew Ridhwan said...

Assalamualaikum ..
ABIM TRANSPORT Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menanyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..
> Contoh Itinerary Tour
Seperti:
-Gunung tangkuban perahu (kawah merapi)
-Taman strawbery
-Sari ater hot spring
-Floting market lembang
-Lunch kampung daun culture & galery
-Shoping at rumah mode factory outlet
-Shoping at jalan ciohampelas
-Dinner at paskal hyper squere (1001 Menu)
Day 2
-Breakfast at hotel
-Pasar baru trade centre (syurga beli belah belah murah)
-Lunch at simpang raya melayu resto
-Shoping at kedai tiga jeans factory
-Shoping at jalan riau factory outlet
-Dinner at Parit sea food
Day 3
-Breakfast at hotel
-Otw to trans studio (game indor terbesar di dunia)
-Lunch at sederhana resto
-Shoping at cibaduyut street (shoping leader)
-Dinner at Stones café
Package Rate :
-pakej transport+hotel (2pax)
*3D2N = RM 260/pax
*4D3N = RM 375/pax
*5D4N = RM 480/pax
-pakej transport+hotel (4pax)
*3D2N = RM180/pax
*4D3N = RM 260/pax
*5D4N = RM 330/pax
-Pakej transport+hotel (6pax)
*3D2N = RM 150/pax
*4D3N = RM 215/pax
*5D4N = RM 285/pax
Hotel facilities:
-Ac
-Free Hot spot / wi fi
-Cable-Tv
-Breakfast
-Hot & cold water
-Free parking
* room deluxe ~king bed size hotel 2star also include free buffet breakfast
Group yang sudah kami layani
-CIMB Group Company From Malaysia
-Tv 3 malaysia
-My bank group company
-Petronas Company
-Family trip
-Pelajar Trip
-Back pac trip
-Dan lain-lain
Sekiranya anda berminat menyertai percutian
Sila hubungi :
WhatsApp : +6281220553050 (fast response)
http://abimtransport.blogspot.co.id/
http://pakejhoneymoonbandung.blogspot.co.id/
http://transportmurahkatbandung.blogspot.co.id/
http://pakejsuperjimat.blogspot.co.id/
http://pakejmurahgilerbandung.blogspot.co.id/
https://www.facebook.com/Abim-tour-and-rent-car-237179009806143/

Read more: http://dwaty85.blogspot.com/2016/03/tips-bercuti-ke-jakarta-bandung.html#ixzz4U9gZHEJC

Mohd Reihan said...

Mohd Reihan30 September 2016 at 02:52
Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang REIHAN BANDUNG TRANSPORT selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Reihan Bandung transport hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Reihan, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Reihan Bandung Transport menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta.

JOM JOM ke Bandung bersama Reihan, dijamin Muraaaah dan puas ^_^

Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Reihan… ;-)

Dijamin Reihan bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..



Harga Sewa Kereta ;



Rate Kereta per Day :

# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)

Rate: IDR 380.000 or RM 115



# Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)

Rate: IDR 520.000 or RM 157



# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)

Rate: IDR 620.000 or RM 182



# Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)

Rate: IDR 840.000 or RM 242



# Toyota Hiace commuter (12 seat)

Rate: IDR 850.000 or RM 245



*Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)

*Include : Kereta,sopir,minyak,parking & Tol



Contact Person :

Mobile Phone : +6285723129752/+6281323761223

WhatsApp : +6281323761223

Email : mohdreihan98@gmail.com



Reihan Bandung Transpor tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..

Wassalam..wr.wb..

Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap REIHAN BANDUNG TRANSPORT (insha allah) jom jom bercuti di bandung murah jer TERIMAKASIH :)



Regard



(REIHAN BANDUNG TRANSPORT

nur_azizah said...

Assalamualaikum
Minta izin nak ikut promote kat blog tuan / puan
Perkenalal kan kami dari CITRA CEMERLANG syariah tour
Kami nak menawarkan sewa kereta murah kat bandung or jakarta
Jenis kereta yg di tawar kan
# Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
Rate: IDR 350.000

# Toyota Innova [8 seat]
Rate: IDR 500.000

# Kia Pergio [9-10 Seat]
Rate: IDR 500.000

# Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
Rate: IDR 600.000

# Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
Rate: IDR 800.000

# Toyota Hiace Commuter [15 seat]
Rate: IDR 850.000

*Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
*Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.
Kami juga menyediakan packages
Pakej 4D3N
transport + hotel
2 orang RM 350 / orang.
4 orang RM 299 / orang.
6 orang RM 270 / orang.
8 orang RM 245 / orang.
10 rang RM 220 / orang.
Pakej 3D2N
2 orang RM 250 / orang.
4 orang RM 199 / orang.
6 orang RM 170 / orang.
8 orang RM 165 / orang.
10 orang RM140/ orang.
Hotel facilities:
-Ac
-Free Hot spot / wi fi
-Cable-Tv
-Breakfast
-Hot & cold water
-Free parking
* room deluxe ~king bed size hotel 2star also include free buffet breakfast
transport facilities:
* bole di gunakan dari pukul 8 pagi hingga pukul 10 malam
* include petrol / minyak
* include parkir
* include driver berpengalaman dan bisa bahasa melayu
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

TEMPAHAN
INDRI NURAZIZAH
WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE
+6289525253317

email & fb
indrianinurazizah98@gmail.com
tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.