Percutian ke Turkey ( Part 4 )

Malam tu, lepas jalan-jalan kitorang pergi satu kedai ni. Kitorang gegirl 3 orang je berbual dengan seorang mamat ni. Dia adik toke kedai. Berbual punya berbual, tertanya harga hot air ballon berapa? So dia kata untuk 5 orang dia boleh bagi sekepala 55 euro je. Apa lagi mmg terkejut beruk la sebab kitorang tak pernah dapat yang murah selain tu.

Hampir dapat 60 euro tu pun dengan syarat kena 8 orang dan keatas. Sedangkan kitorang 5 orang je. Tak sangka Allah permudahkan setelah datang kesulitan sebelum tu. Alhamdulillahx99

Terus book bagi  deposit !
Esok janji dengan dia kol 7 pagi dah tunggu dekat depan. Eksited weyy! Sumpah eksited gila. Oh, ya kitorang siap book nak ATV untuk jalan rose valley & tak ingat valley apa.

HARGA 
Hot air ballon 55 euro ( musim sejuk )
ATV 50 lira satu motor

LINK : http://alia-ali-ahmad.blogspot.my/2017/06/percutian-ke-turkey-part-2.html

Sooo pagi-pagi lagi dah tunggu dekat situ. Lepas tu tu datang amik naik van, dia bawak kitorang gi tempat dia dlu untuk makan pagi. Ya, 55 euro tu siap breakfast ya. Makanan dia sama je macam dekat hotel-hotel. Cuma air dia panas gilaa  ya rabbi.


Okey ni masa baru sampai so pekerja dia sedang nak kembangkan si belon tu. Nampak lubang-lubang kat bakul tu? Haaa tu adalah tempat pijak kaki nak masuk dalam bakul.  Kitorang dapat naik 1 bakul hanya kitorang je 5 orang.

Okey, sekarang jum kita layan view sepanjang kitorang dekat atas hot air ballon ni. Masyallah, cantik sangat sampai rasa nak menangis berjuta kali.



Masa ni matahari baru nak terbit dekat hujung tu. Rasa taajub sangat masa ni. Mana tidaknya biasa bangun tengahari tak sempat tgk matahari terbit kahkah





Ni la kapten aka pilot kitorang sepanjang berada dekat sana. Kalau tiada dia yang menjaga kitorang bermakna entah terbang ke lautan hindi gamaknya. HAHA.


Image may contain: one or more people, sky and outdoor



Tak.. Jangan salah faham aku bukan nak tunjuk muka aku kat situ, tapi aku nak tunjuk kamera depan bijik mata aku tu.. Kamera tu ada sd card dia so nnti korang boleh beli sd card dia rasanya kamera dia lawa jugak kot. Tak pernah buka la sejak kitorang beli. Tak sure, rasanya harga dia 70 lira. share 5 orang sebab tu kitorang beli gak.


Image may contain: one or more people, people standing, mountain, sky, outdoor and nature


Lepas dah turun tu dia akan bagi kau minum air benda alah ni. Ni bukanlah arak walaupun botol dia mcam arak tetapi ini adalah entah aku pon taktahu apa nama minuman tu. HAHA yang pasti boleh minum sebab dia dari buah-buahan.


As well, bila dah terbang tinggi-tinggi dapatlah sijil ni. Actt-- Aku tak tahu kegunaan sijil ni boleh minta kerja ke tak? Tapi aku punya dah hancur lebur entah dimana hilangnya dia membawa diir. kiki.


LINK : http://alia-ali-ahmad.blogspot.my/2017/07/percutian-ke-turkey-part-3.html

Untuk sesiapa yang nak dapatkan harga murah untuk hot air ballon ( not promise that u will get the same price ) boleh contact no ni.  Insyallah dorang sangat baik.

So terus balik rehat kejap sebab dalam pkul 2 kitoang nak gi bawah sekali lagi untuk naik ATV jalan-jalan ke sekitar capp.. Kiranya cappadocia ni macam satu kawasan dia-dia je. Best kalau stay sini cuma tak sesuai dgn kita dh biasa musim khatulistiwa. Macam tulis kat atas satu motor 50 lira so kalau korang nak naik berdua lagi jimat. 1 kepala 25 lira la kiranya.



Image may contain: 1 person, sky and outdoor

So kita drive sendiri tapi dorang ada guide lah kat depan tu jalan-jalan sepanjang lembah yang indah ni. Boleh berhenti amik gambar. Perjalanan lebih kurang sejam lebih.

So bawah ni keindahan tmpat-tempat yang kitorang benti.



Image may contain: 1 person, sky, outdoor and nature

Habis je kitorang jalan-jalan dekat sini guna ATV masa ni dah nak gelap so balik mandi and rehat kejap sebelum keluar balik untuk makan malam. Kat sini major makan daging ayam apa semua nak jumpa nasi tu susah. Tapi ada je naasi cuma tak kena selera lah. Roti tu memang wajib ada. Free plak tu. 


So hari ini telah tamat setelah kami hanyut dalam mimpi indah.

TAMAT -- 
Sambungannyaa.. 

HARI TERAKHIR DI CAPPADOCIA


So kitorang rancang nak pergi ke Pamukkale. Puncanya terjumpa budak- budak jordan tu dorang gi pamukale so ikut dorang alang-alang kitorang ada masa lebih. Semalam dha beli tiket 70 lira naik Kamil Koc. Kamil Koc ni kira macam paling lagend la kat turkey. Kalau kat Malaysia, Transnasional.punya bas. Dia memang selesa gedabak and siap ada orang layan macam pramugara tu lagi. Dakat la minum and makan ( makanan ringan ).

Cerita kat Pamukkale kita cerita entry lain eh. 

So ni kitorang nya bus pukul 6 petang. So kitorang bangun pagi makan pagi apa semua. Pukul 12 kitorang check out hotel and bawak beg gi masjid dia. Jalan kaki je sebab dekat cuma sejuk-sejuk nak kejang gak ah tangan. Duk dalam masjid dia mujur panas sikit. 


Masa ni makan mewah gak kitorang bertiga. Pilih kedai paling ala-ala mewah mcm tu then makan. Tapi berjimat gak sebab isipadu dia banyak. So kitorang share beritiga tak ingat apa nama mkanan ni tapi banyak dan sedap ya rabbi.

Image may contain: 1 person, smiling, sky, outdoor and nature

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing, sky, mountain, bridge, child, outdoor and nature
Masa kitorang tgh makan budak laki gi panjat bukt yang tinggi sebab nak bergambar. Kalau tgk depan mata lagi indah pemandangan ni. ya Rabbi. Memang dorang naik sampai atas kalau kitorang memang tak lah. Dah la sejuk mana nak terkencing nya mana nak bawak lemak-lemak lagi. Aishhh.


Ni lak kedai tepi-tepi masjid tu. Korang nak beli boleh je tapi better pergi tempat yang murah sbb kedai macma ni memang mahal. Saje je nak letak supaya korang leh gambarkan keadaan.


Masa duk kat depan masjid dalam kesejukan, tetiba pakcik janggut putih tu datang tanya macam-macam dia kata sejuk kat luar ni meh datang kedai dia minum chai. Abih cakap lah takpe sebab masa tu aku sorang je. Dia kata takpe bawak je kawan-kawan sekali. Beria dia paksa sbb katanya dia baru balik umrah so nak buat baik kat orang. 

Last-last gi la merasa la tea apple dia yang pahit tu. HAHHA memang jenis chai kat sini semua pahit-pahit mujur ada campur apple ke dan buahan lain. Dapat la free sementara tunggu kol 7

Okeyy lepas je minum-minum ni lagi beberapa minit nak naik bas so kitorang gerak lah. Naik bas terus bumm tidur. Sambungan nanti pasal pamukkale. --

sebarang pertanyaan boleh komen or email : aliaaliahmad.3003@gmail.com